Surján-Kapos Völgye Vadásztársaság

 

A Zselicség észak-keleti szegletében 7357 hektáron gazdálkodik vadásztársaságunk. A Szentbalázs központú társaság a természet- és vadászat kedvelők közreműködésével 2006-ban jött létre.

 

A vadászterületen az 50% erdősültség mellett természetes erdei vízfolyások, halastavak találhatók, melyek kiváló élettereret nyújtanak a nagyvadak számára.

 

Legfőbb vadfaj a gímszarvas, évente mintegy 80 példány kerül terítékre, amiből 20 a bika. Bérvadásztatás során elejtett bikák trófeája 80%-ban érmes. A szarvasbőgés kezdete normál időjárás mellett szeptember 4-8 között van. A főbőgés általában szeptember 20-22 között fejeződik be. A bőgőhelyek már augusztus 15.-től le vannak zárva a vadászat elől. A leginkább a ködös rétlapok, kisebb ligeterdők, erdei tisztások illetve a mezőgazdasági kultúrák, árvakelések, vadföldek körül alakul ki erős bőgés. Néha 8-10 bika is megküzd egy-egy "placcért", illetve az óhajtott háremért.

 

Az éves őzteríték 70-80 egyed, melyből 35-40 a bak. Éves átlagban 3-4 400 gramm körüli trófeatömegű bak esik. Az őz üzekedés július utolsó és augusztus első napjaiban a legintenzívebb. Az őzállomány minősége a gondosan végzett szelektálással javítható. 2013 májusában Kaposkeresztúron egy német bérvadász egy 490 gramm trófea tömegű, 7 éves, ezüstérmes őzbakot hozott terítékre.

 

A vaddisznóteríték 150-200 példány, amiből átlagosan 60-70 a kan. Az eddigi legjobb kant 2011 augusztusában hozták terítékre,170 kg testtömegű, 6 éves vadkan agyarhossza 23,3-23,6 cm volt, trófea bírálaton aranyérmet ért el. A vaddisznó populáció rohamosan nő, ezért a szinten tartása nehéz feladat, csak ésszerű vadgazdálkodással lehetséges.

 

Több mint 3000 hektáros, egész évben tagi vadászat alól lezárt vadkamra terület a nagyvadak számára a nyugalmat, valamint a bérvadászatok sikerét biztosítja. Itt találhatóak a vadföldek (60 ha). Kukorica, szemes cirok, kopaszbúza, zab, káposztarepce vetések valamint fűkeverékek váltakozva terített asztalt nyújtanak a vadállománynak.

 

Intenzív etetéssel a terület, a tél folyamán is bővelkedik vadakban. December, január hónapokban egyéni (les, cserkelés), valamint jól szervezett, nagyterítékű társas (terelő és hajtó) vadászatokon vendégeink felejthetetlen vadászélményeket élhetnek át.

 

Területünkön kellemes kikapcsolódás nyújthat 3-6 fős csoportok részére kisterítékű vadfácán-róka társas vadászata, illetve egyéni vadászat során vadkacsa vadászat esti-reggeli húzáson, valamint a téli időszakban a Kapos folyón történő vadréce bókrászó vadászata.

 

A vadásztársaság vadaskerttel és vadászházzal nem rendelkezik. Szállást, a vadászterület központját képező Szentbalázson és a környező településeken, panziókban, és szállodákban tudunk biztosítani.

 

A Surján-Kapos Völgye Vadásztársaság sok szeretettel várja leendő vadász, illetve természetet szerető vendégeit!

 

Facebook oldalunkat ide kattintva érheti el!