Simon Róbert utána járt ….. (a valósággal csak részben egyező történet)

 

Kora téli délelőtt volt, az előző napok fagyos időjárása már enyhült, így úgy döntöttem meglátogatom Atyánkat a plébánián. Fel is szaladtam hozzá, s beszélgetésünk a harangozás problémájára terelődött.

 

-          Nem szól a harang… - mondta egykedvűen kis falunk plébánosa -, meg kellene néznünk.

 

-          Mit tehetünk, van ötleted? – kérdeztem tőle bátran, hisz tegező viszonyban vagyunk.

 

-          Tudod Robi, én Wirth atyánál voltam káplán, tőle láttam, hogy néha csak meg kell zsírozni, megpróbáljuk! Fogd azt WD40-et, irány a templom!

 

-          Rendben. – szóltam röviden, és már előre örültem, micsoda kalandban lehet részem.

 

Minden bátorságom összeszedtem. A torony magas, nekem pedig igencsak remegtek a lábaim. De az érzés azonnal elhagyott, ahogy a torony tetejére értem a többszázados lépcsősoron. Az ódon torony, a harangok és a leírhatatlanul gyönyörű panoráma minden félelmem eloszlatta.

 

 

 

Munkához is láttunk, s kis idő elteltével fáradozásunk, és az említett univerzális szernek köszönhetően újra működött a harang. Ekkor határoztam el, hogy utána nézek, mikor és kik helyezték el ide ezeket a csodálatos öntött harangokat.

 

A szentbalázsi templom tornyába legelőször Somogyi Sándor (1788-1806) plébánossága alatt kerültek harangok, valószínűleg kettő vagy három. A harangokból kettőt biztosan elvittek az I. világháború idején hadicélokra.

Már a harangok oldaláról is sok információt sikerült szereznem, így derült ki számomra, hogy a négy harangból a képen látható baloldali harangot a szentbalázsi hívek adakozásából öntötte újra Gombos Lajos harangöntő mester 1986-ban.

 

Gombos mester, annak a Gombos Miklósnak az édesapja, aki a nagyharangot öntötte – panorámaképen középen.

 

Magyarországon ma egyedül Gombos Miklós műhelye foglalkozik harangkészítéssel, amely az egyik leghíresebb magyar mester, Szlezák László aranykoszorús harangöntő cégének örököse. A múlt század közepén száz embert foglalkoztató üzemet a Rákosi-érában, 1952-ben politikai okokból bezárták, de 1958-ban Gombos Lajos egy őrbottyáni istállóban újraindította a munkát, fia, Miklós pedig 1985-ben új helyen, új eszközökkel átvette tőle a vállalkozást, és ma már az ő fia, Ferenc is az öntödében dolgozik. A műhely az elmúlt évtizedekben kettő-hét főt foglalkoztatott, jelenleg pedig öt embernek ad munkát.

 

Az 1986-ban újraöntött harang a források szerint eredetileg 1923-ban készült a hívek adakozásából. Súlya 118 kg-ot nyomott és 190000 koronába került.

 

 

A jelenlegi nagyharang Fulmer János hentes és mészáros mester megrendelésére, Szent Anna tiszteletére, valamint Fulmer Jánosné, született Pohn Anna és Csutorás Lajos tanár úr emlékére készült, és 1995-ben helyezték el a toronyban.

 

 

Ez már a harmadik nagyharang templomunkban. Az I. világháborúban elvittet 1928-ban rendelték újra, és pótolták Péter István gyűjtésének köszönhetően. Az a harang 309 kg-ot nyomott és 2124 pengő 96 fillérbe került.

 

 

A II. világháború nem kímélte ezt a harangot sem, 1944. augusztus 19-én kidobták a toronyból és hadicélokra elszállították.

 

A panoráma-képen jobb oldalon, és lentebb is látható lélekharangról sajnos semmi információnk nincs.

 

 

 

A negyedik, és egyben legkisebb és legrégebbi harangot, amely a lélekharang alatt helyezkedik el, Virág Sándor és családja készítette, szintén 1923-ban. Tóth Árpád veszprémi harangöntő munkája, amely 25 kg és 40000 koronába került. Ez volt régebben a lélekharang. Elektromos mechanikával nincs felszerelve, de kötéllel megszólaltatható.

 

A harangok szerencsére jó állapotban vannak, és reméljük, hogy még hosszú ideig hívják a híveket!

 

 

 

 

Közös kutatás alapján a cikket Simon Róbert és Szanyi Richárd írták

 

Források:

Csutorás Lajos: Szentbalázs története
valamint a harangokról leolvasott információk

 

 

A Szentbalázsi Általános Iskola farsangi rendezvényét 2018. február 10-én 14.00 órai kezdettel tartották az IKSZ T nagytermében.

 

Hirschné Póda Anikó az iskola vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

 

Iskolánk diákjai színes műsorral köszöntötték egymást, majd a műsorok végén farsangi bált tartottak.

 

Sok ötletes jelmez vonult fel a versengésen, ezek közül néhányat láthatnak. A pedagógusok hagyományosan ismét jelmezbe bújtak, ezúttal nyugdíjas diákoknak öltöztek.


Az intézményvezető megköszönte a szülők támogatását és a pedagógusoknak a felkészítést, és a tombola felajánlásokat.

 

A jó hangulatról Simon Róbert zenei aláfestése gondoskodott.

 

Az eseményről képek ide kattintva!

Forrás: zaol.hu2018.Február 3.-án Balázs-napi dalos találkozót rendezett a Zala megyei Zalaszentbalázs.

 

Évek óta hagyomány,  hogy Balázs-napon a dél-zalai településen (mely a templom védőszentjéről, Szent Balázsról kapta a nevét) dalos találkozót rendez a Zalaszentbalázsi Népdalkör.

 

 

Az ünneplőket és a vendégeket Bene Csaba a Zala Megyei közgyűlés alelnöke valamint Molnár Mihály 20 évvel ezelőtt a település élén álló volt polgármester köszöntötte.

 

 

A házigazdák mellett felléptek a Somogy Megyei Szentbalázs, Zalaszentbalázs testvértelepülésének művészeti csoportja, a Táskai Népdalkör, valamint a Csesztregi férfikórus

Simon Róbert

Képek forrás: zaol.hu, Simon Róbert

 

580 millió forintból bővül és újul meg a szentbalázsi iskola. A jó hírt Gelencsér Attila pénteken reggel a tanévnyitón jelentette be az intézményben.

 

Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője elmondta: választókörzetében, a 25 vidéki településen összesen három iskola van: Szennában, Nagyberkiben és Szentbalázson folyik oktatás. Mindhárom intézmény nyert az átfogó intézményfejlesztési programban.

 

A legtöbbet, 580 millió forintot a szentbalázsi iskola kapta.  A pénzt fejlesztésre, felújítására fordítják.

 

Ezzel az itt dolgozó pedagógusoknak, az itt tanuló diáknak szeretnénk olyan körülményeket biztosítani, amit megérdemelnek. A nagy múltú, nagy hagyományú, kiváló iskola ugyanis erősen megérett a felújításra.- mondta sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila.

 

A támogatásból fejlesztésre, felújításra 485 millió forintot fordít az iskola, a többit eszközvásárlásra költi.

 

A fejlesztést követően két tanteremmel bővül intézmény. Ez két szinten 384 m2 alapterület bővítést jelent. Felújítják az informatikai és nyelvi labort, a közlekedők, szociális helyiségek és egyéb kiszolgáló helyiségekkel együtt.

 

Egy természettudományos labort is kialakítanak, a mai kor követelményeinek, színvonalának és eszközellátottságának megfelelően. Akadálymentesítik mindkét épületrészt és a vizesblokkokat is.

 

Az intézmény energia hatékonysági mutatói nem felelnek meg a jelenlegi előírásoknak. Ennek kiküszöbölésére új nyílászárók kerülnek beépítésre. A fűtési valamint az elektromos rendszert is korszerűsítik. A tornacsarnokot is modernizálják, az iskola udvarán pedig sportolásra alkalmas sportudvar kerül kialakításra.

 

A felújítás és bővítés befejezés-2020. augusztus végén várható a szentbalázsi iskolában.

 

 

A cikk és a kép forrása: kaposvarmost.hu

Eredeti cikk: https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2017/09/01/rekordosszegu-penz-erkezett-a-szentbalazsi-iskolaba.html

Reggel fél hét, szakadó eső, borús, didergős idő...

 

Így indult 2017. szeptember 2-dika, az első alkalommal megrendezésre kerülő "Szentbalázsi Pörköltkirály" vándordíjas főzőverseny napja. Már álltak a sátrak, készen voltak a tűzrakó helyek és a tűzifa is oda volt készítve. Ez utóbbi kissé meg is ázott az éjszakai esőzéstől. Az eső csillapodtával helyükre kerültek az asztalok, megérkeztek a sörpadok, és úgy fél nyolc körül az első versenyzők is.

 

Elállt...

Egyre többen és többen jöttek. Előkerültek a kések, tányérok, vágódeszkák, alapanyagok: lázas készülődés. Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Szentbalázs apraja-nagyja itt van a rossz idő ellenére is.

 

Megérkezett az összes nevező.

 

Rövid megnyitót követően, indulhatott a megmérettetés Szentbalázs pörköltkirálya címéért. A tíz nevező mindegyikénél meggyúltak a tüzek, és egy óra múlva már rotyogtak is a finomabbnál finomabb falatok.

Büszkén néztünk körbe a mosolygós arcok és baráti parolák között. Igen... ez Szentbalázs. Kicsi, ám egy nagyon összetartó közösség, ahová érdemes tartozni, ahol érdemes tenni, vállalni, részt venni.

 

Az ételek bírálata délután negyed egy körül kezdődött.

 

Szerencsénkre az időjárás is mellénk állt, nem kellett senkinek megáznia, míg el nem készült pörköltjével. A három tagú zsűrinek sem kellett szenvednie az ételek egyhangúságától, hiszen mind a 10 feltálalt étel különböző volt.  Kóstolhattak többek között sertést, nyulat, birkát, kecskét, csirkét, pacalt, és marhahúst a vegyes-pörköltek mellett. Egy körül megszületett a végeredmény, amelyet a közösen elköltött ebéd után hirdettünk ki, és adtuk át a díjakat.

 

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, köszönjük a sok-sok segítséget és a részvételt!

 

Még több kép, és eredmények ide kattintva!