Reggel fél hét, szakadó eső, borús, didergős idő...

 

Így indult 2017. szeptember 2-dika, az első alkalommal megrendezésre kerülő "Szentbalázsi Pörköltkirály" vándordíjas főzőverseny napja. Már álltak a sátrak, készen voltak a tűzrakó helyek és a tűzifa is oda volt készítve. Ez utóbbi kissé meg is ázott az éjszakai esőzéstől. Az eső csillapodtával helyükre kerültek az asztalok, megérkeztek a sörpadok, és úgy fél nyolc körül az első versenyzők is.

 

Elállt...

Egyre többen és többen jöttek. Előkerültek a kések, tányérok, vágódeszkák, alapanyagok: lázas készülődés. Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Szentbalázs apraja-nagyja itt van a rossz idő ellenére is.

 

Megérkezett az összes nevező.

 

Rövid megnyitót követően, indulhatott a megmérettetés Szentbalázs pörköltkirálya címéért. A tíz nevező mindegyikénél meggyúltak a tüzek, és egy óra múlva már rotyogtak is a finomabbnál finomabb falatok.

Büszkén néztünk körbe a mosolygós arcok és baráti parolák között. Igen... ez Szentbalázs. Kicsi, ám egy nagyon összetartó közösség, ahová érdemes tartozni, ahol érdemes tenni, vállalni, részt venni.

 

Az ételek bírálata délután negyed egy körül kezdődött.

 

Szerencsénkre az időjárás is mellénk állt, nem kellett senkinek megáznia, míg el nem készült pörköltjével. A három tagú zsűrinek sem kellett szenvednie az ételek egyhangúságától, hiszen mind a 10 feltálalt étel különböző volt.  Kóstolhattak többek között sertést, nyulat, birkát, kecskét, csirkét, pacalt, és marhahúst a vegyes-pörköltek mellett. Egy körül megszületett a végeredmény, amelyet a közösen elköltött ebéd után hirdettünk ki, és adtuk át a díjakat.

 

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, köszönjük a sok-sok segítséget és a részvételt!

 

Még több kép, és eredmények ide kattintva!