580 millió forintból bővül és újul meg a szentbalázsi iskola. A jó hírt Gelencsér Attila pénteken reggel a tanévnyitón jelentette be az intézményben.

 

Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője elmondta: választókörzetében, a 25 vidéki településen összesen három iskola van: Szennában, Nagyberkiben és Szentbalázson folyik oktatás. Mindhárom intézmény nyert az átfogó intézményfejlesztési programban.

 

A legtöbbet, 580 millió forintot a szentbalázsi iskola kapta.  A pénzt fejlesztésre, felújítására fordítják.

 

Ezzel az itt dolgozó pedagógusoknak, az itt tanuló diáknak szeretnénk olyan körülményeket biztosítani, amit megérdemelnek. A nagy múltú, nagy hagyományú, kiváló iskola ugyanis erősen megérett a felújításra.- mondta sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila.

 

A támogatásból fejlesztésre, felújításra 485 millió forintot fordít az iskola, a többit eszközvásárlásra költi.

 

A fejlesztést követően két tanteremmel bővül intézmény. Ez két szinten 384 m2 alapterület bővítést jelent. Felújítják az informatikai és nyelvi labort, a közlekedők, szociális helyiségek és egyéb kiszolgáló helyiségekkel együtt.

 

Egy természettudományos labort is kialakítanak, a mai kor követelményeinek, színvonalának és eszközellátottságának megfelelően. Akadálymentesítik mindkét épületrészt és a vizesblokkokat is.

 

Az intézmény energia hatékonysági mutatói nem felelnek meg a jelenlegi előírásoknak. Ennek kiküszöbölésére új nyílászárók kerülnek beépítésre. A fűtési valamint az elektromos rendszert is korszerűsítik. A tornacsarnokot is modernizálják, az iskola udvarán pedig sportolásra alkalmas sportudvar kerül kialakításra.

 

A felújítás és bővítés befejezés-2020. augusztus végén várható a szentbalázsi iskolában.

 

 

A cikk forrása: kaposvarmost.hu

Eredeti cikk: https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2017/09/01/rekordosszegu-penz-erkezett-a-szentbalazsi-iskolaba.html

Reggel fél hét, szakadó eső, borús, didergős idő...

 

Így indult 2017. szeptember 2-dika, az első alkalommal megrendezésre kerülő "Szentbalázsi Pörköltkirály" vándordíjas főzőverseny napja. Már álltak a sátrak, készen voltak a tűzrakó helyek és a tűzifa is oda volt készítve. Ez utóbbi kissé meg is ázott az éjszakai esőzéstől. Az eső csillapodtával helyükre kerültek az asztalok, megérkeztek a sörpadok, és úgy fél nyolc körül az első versenyzők is.

 

Elállt...

Egyre többen és többen jöttek. Előkerültek a kések, tányérok, vágódeszkák, alapanyagok: lázas készülődés. Jóleső érzéssel nyugtáztuk, hogy Szentbalázs apraja-nagyja itt van a rossz idő ellenére is.

 

Megérkezett az összes nevező.

 

Rövid megnyitót követően, indulhatott a megmérettetés Szentbalázs pörköltkirálya címéért. A tíz nevező mindegyikénél meggyúltak a tüzek, és egy óra múlva már rotyogtak is a finomabbnál finomabb falatok.

Büszkén néztünk körbe a mosolygós arcok és baráti parolák között. Igen... ez Szentbalázs. Kicsi, ám egy nagyon összetartó közösség, ahová érdemes tartozni, ahol érdemes tenni, vállalni, részt venni.

 

Az ételek bírálata délután negyed egy körül kezdődött.

 

Szerencsénkre az időjárás is mellénk állt, nem kellett senkinek megáznia, míg el nem készült pörköltjével. A három tagú zsűrinek sem kellett szenvednie az ételek egyhangúságától, hiszen mind a 10 feltálalt étel különböző volt.  Kóstolhattak többek között sertést, nyulat, birkát, kecskét, csirkét, pacalt, és marhahúst a vegyes-pörköltek mellett. Egy körül megszületett a végeredmény, amelyet a közösen elköltött ebéd után hirdettünk ki, és adtuk át a díjakat.

 

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, köszönjük a sok-sok segítséget és a részvételt!

 

Még több kép, és eredmények ide kattintva!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avartűz, közlekedési baleset és útra dőlt fa miatt riasztották a tűzoltókat Somogyban kedden.

 

Teljes szélességében elzárta egy kidőlt fa a 66-os számú utat Gödre és Szentbalázs között kedden délelőtt. A kaposvári hivatásos és a szentbalázsi önkéntes tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták a fát és megszüntették a forgalmi akadályt.

 

Délután két személygépkocsi karambolozott Böhönyén, a Fő utcán. A balesethez a böhönyei önkormányzati tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. A baleset során senki sem sérült meg.

 

Az esti órákban Somogysámson és Horvátkút között kapott lángra egy akácos aljnövényzete. A marcali hivatásos tűzoltók egy vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

 

Forrás: http://somogy.katasztrofavedelem.hu/hirek/5691-avartuz-es-muszaki-mentesek