TOP-4.1.1-15-SO1-2016-00013

 

A kedvezményezett neve: Szentbalázs Község Önkormányzata

 

A projekt címe: A Surján Völgyi Településeket Kiszolgáló Szentbalázsi Orvosi Rendelő És Védőnői Szolgálat Infrastruktúrális Fejlesztése

 

A projekt tervezett fizikai befejezési dátuma: 2018.09.01.

 

A projekt azonosító száma: TOP-4.1.1-15-SO1-2016-00013

 

A szerződött támogatás összege: 59.900.000,- Ft

 

A projekt összköltsége: 59.900.000,- Ft

 

A támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

 

 

A projekt keretében megtörténik a szentbalázsi, 43/2 hrsz-n lévő, egy épületben helyet foglaló három egészségügyi alapellátást kiszolgáló háziorvosi rendelő-, iskola egészségügyi, és védőnői tanácsadó felújítása, valamint az épület I. emeletén lévő szolgálati lakás felújítása. Az szabadon álló, téglalap alaprajzú, középen kapcsolódó lépcsőházi oldalszárnnyal, nyeregtetős kialakítású, pice + földszint + 1 emelet szintszámú épület kerül felújításra. br. 53 300 000 Ft összegben. Telekterület: 1210 m2, beépítettség 21,62 %. zöldterület: ~30,0%. Az épület összes nettó belső hasznos alapterülete: 374,66 m2. A külső+belső terek alapterülete: 468,12 m2. A terület a szükséges közművekkel ellátott (víz, szennyvíz, gáz, elektromos energia) és a közművek kapacitása megfelelő. A telek burkolt útról megközelíthető. Az épület az 1980-as éves technológiájával készült, bár állagmegóvása rendszeres volt, mégis közepesen rossz állapotú, korszerűtlen. A fűtés korszerűsítése megtörtént szakaszosan, így gépészete állapotán jelentős javulás mutatható ki. Hő technikailag elavult (blokktéglából, és betonból épült, fém nyílászáró szerkezetek vannak elhelyezve). Villamos- víz- és szennyvízhálózata elavult. Felújítása előbbiek alapján indokolt.

 

 

 

A tervezett felújítás bemutatása: az egész épület homlokzati határoló szerkezetei energetikailag korszerűsítve lesznek. A meglévő homlokzati nyílászárók (műa. és fém) cserélve lesznek U=1,15 W/m2k értékű, korszerű három rétegű üvegezésű nyílászárókra. Szigetelve lesz a homlokzati falazat 15 cm vastagságban. Az alsó pincefödém, és az emeleti zárófödém szigetelése 12 illetve 15 cm vastagságban történik meg. A padlástéri függőleges tartófal 14 cm szigetelést kap. Gépészeti energetikai korszerűsítés kismértékű lesz. A radiátorokra termosztatikus szelep lesz felszerelve, és a fűtés vezérlése és beszabályozása történik meg. A rendszert a kisebb energia igény miatt át kell állítani kisebb kimenő hőmérsékletre. Napelemes áramtermelő rendszer kerül beépítésre 3 kW teljesítményben, mely lefedi a világítási, és fűtési segédenergia igényeket a rendelőknél. Az épület projektarányos akadálymentesítése megtörténik. A villamos hálózat újra lesz vezetékelve az érvényes érintésvédelmi szabványnak megfelelően. Új korszerű gyengeáramú rendszer lesz beépítve a kor informatikai igényének megfelelően. Ezzel összefüggésben új kapcsolók, dugaljak, biztosítékok, csatlakozó aljzatok kerülnek beépítésre, illetve lecserélésre. Felújításra kerül a víz- és szennyvízrendszer. Emiatt, és a rendelőkben lévő rossz minőség miatt (kopott, töredezett, nehezen tisztítható) a csempe- és járóburkolat szintén cserélve lesz. A belső, régi, helyenként vetemedett ajtók cserélve lesznek, tekintettel az infokommunikációs akadálymentesítésre is. A nyílászáró beépítések, és belső burkolat javítások, cserék miatt az egész épület belső festése is elkészül.

 

 

 

A szolgálati lakást – figyelembe véve a projekt összeg elszámolható maximális 15 %-os mértékére - a nyílászárócsere, a külső határoló szerkezetek szigetelése, villamos- és vízhálózat fejlesztése érinti, és ezzel összefüggésben belső festés és a fürdőszoba felújítása történik meg. Az akadálymentesítés az egyetemes tervezés alapján projektarányos, és infokommunikációs akadálymentesítést is magában foglal. Megújuló energiaként napelem használatát tesszük lehetővé. Az épület jelenlegi energetikai besorolása FF, míg a felújítást követően CC. A primer fajlagos energiafogyasztás most 221,8 kWh/m2év, mely 68,2%-os javulást ér el az energetikai korszerűsítés hatására, így 70,6 kWh/m2év lesz. Az éves energiafogyasztás: 56,26 MWh/év-ről 17,91 MWh/év –re javul. Jelentősen csökken az éves CO2 kibocsátás: 10,96 t/a helyett 3,65 t/a lesz. Az energetikai fejlesztések jelentősen csökkentik az épület rezsi költségét (az évente 1,5 millió Ft-os rezsiköltség jelentős csökkentése várható)